Sitemap | Contact | Imprint
Audit-Award  

Dosedanji nagrajenci

NAGRAJENCI 2011

ImageImage

Näscher, Gamper, Berlakovich, Karlsböck, Präauer, Brunhart                    Nagrajenci Kitzsteinhorn (A)

ImageImage

Müssner, Gamper, Karlsböck, Präauer, Pavliha                                        Nagrajenci Schnalstal (I)

Photos: A. Götz/CIPRA, A. Jiricka/pro natura-pro ski

V okviru XI. Alpske konference, ki je 9. Marca na Brdu pri Kranju v Sloveniji je potekal, podeljuje Sklad pro natura-pro ski drugič – po letu 2009 – priznanje smučiščem, ki si konsekventno prizadevajo izboljšati svoje okoljske standarde. Po predhodnem pregledu prispelih prijav je Univerza agronomije norminirala pet področij. O dodelitvi priznanj in denarne nagrade je odločala strokovna, Interdisciplinarna žirija s člani iz vseh alpskih držav. Pri izboru povabljenih strokovnjakov smo upoštevali zmožnosti ocenjevanja različnih delnih področij od meteorologije/klimatologije, preko turizma, gospodarstva žičnic, inženirske biologije do menedžmenta smučišč in prostorskega planiranja.

Award bi moral vzpodbuditi lastnike smućišč na izvajanje ekološko orijentirane evaluacije in inovacije na področju skrbi za naravo, pokrajino in okolje.

Nagrajeni bodo samo tisti obrati, ki so se odločili na konsekventno upoštevanje narave, pokrajine in okolja in to jasno prikazati smučarjem. Na ta način bi Award moral dobiti smisel usmeritve za smučarje in prireditelje.

Award je bil jeseni 2010. razpisan in objavljen v vseh alpskih državah.

Pri ocenjevanju prispelih prijav bodo upoštevani obseg za naravo sprejemljivega menedžmenta, odnos do klimatskih sprememb, dolgotrajna strategija nadaljevanja delovanja o okolju in transparentno prikazovanje rezultatov javnosti. Za nagrado, ki se dodeljuje vsaki dve leti, lahko znesek doseže tudi 50.000 Evrov. O dodelitvi nagradnega zneska, ki ga daje na razpolago Sklad pro natura-pro ski, bo prav tako odločala Žirija.

ODLOČITEV ŽIRIJE

Od pet nominiranih področij, so dvema področjima dodelili dragoceni odlikovanji:

- Smučišču „Kitzeinhorn“ v Avstriji in

- smučišču „Schnalstal“ v Italiji.

Obe smučišči sta prepričali z dolgoročnimi koncepti, merami, jasnimi odgovornostmi za izboljšanje vpliva na okolje in visoko transparenco v pogledu javnosti. Prav tako so bili prepoznavni kritični aspekti, npr. glede na promet in energijo. Odločitev o odlikovanju dveh ledeniških področij je privedla do temeljitega razčlenjevanja tematike ledeniških smučarskih področij in mogočega signalnega delovanja Awarda.

Iz tega razloga se je Žirija odločila za podelitev teh izjemnih priznanj, vrednih uresničitve, obema smučarskima področjima , ter ju nagraditi z denarnim zneskom v višini 15.000 Evrov vsakemu posebej. Nadaljni del nagradnega zneska bi naj bil uporabljen za interdisciplinarno zasedanje, kjer bi razpravljali o prihodnosti in posebnih potrebah iz področja ledenikov. Cilj je pritegniti pozornost javnosti na to temo in doprinesti k dobro usklajeni diskusiji. S tem želi Žirija pojasniti, da obstoječa smučarska ledeniška področja pripadajo aktualni ponudbi Alp in zaradi tega morajo doprinesti svojem,za naravo sprejemljivem pogonu. Daljne gradnje so vendar enoglasno zavrnjene.

Ob dvema glavnima nagrajencima je Žirija izpostavila še tri daljna področja zaradi njihovih inovativnih konceptov:

  • Smučarsko področje „Hauser Kaibling“ (A) za dolgotrajno skrb za smučišče tudi poleti in sicer z vzgojo ovac.
  • Smučarsko področje „See“ (A) zapridobivanje energije v kombinaciji z proizvodnjo snega in
  • Smučarsko področje „Serfaus“ (A) za inovativne prometne rešitve in energetsko učinkovito tehniko gradnje poslopij.

PRIZNANJE DOBITNIKOM NAGRADE

A. Kitzsteinhorn (A)

Smučišče Kitzsteinhorn je eno od velikih ledeniških smučišč v Alpah in se nahaja na višini od 2.000 do 3.000m. Gletsherbahnen Kaprun AG je na vzoren način obogatil integrirani menedžment sistem z zunanjo kontrolo. Od leta 2007 so pooblaščeni , med prvimi žičničarskimi podjetji v Avstriji, nositi certifikat okolja ISO 14001. S tem upravitvenim sistemom se žičnica obvezuje na redni zunanji pregled in kontinuirano izboljševanje definiranih aspektov okolja.

Žirija je pozitivno izpostavila tudi podporo strokovnjakov, npr. Ekološkega inštituta v Salzburgu, pri ozelenjevanju višjih predelov in gradnje okolju prijaznih prog. Poleg tega je pohvaljeno sodelovanje s Hišo narave v Salzburgu in z Naconalnim parkom Hohe Tauern. Prav tako sta na vzoren način rešeni tudi oskrba in odstranjevanje odpadkov. Smučarji lahko smernice najdejo na internetni strani. Zaželjeni sta izboljšavi prometa in obnovljive energije, čeprav že obstajajo temelji za pridobivanje energije. Po mnenju Žirije so ostala smučišča na tem področju naprednejša. Glede na razpis, v katerem se je zahtevalo razlaganje delovanja v klimatskih spremembah, bi želeli v smučarskem področju Kitzsteinhorn vzpostaviti sodelovanje z raziskovalci. Projekta „permalp“ in „G01 Morexpert“, za nadzor nevarnih strmih skalnih pobočij, poudarjata na umikanje ledenika in permafrosta. Žirija je pohvalila, kot mero prilagoditve, ukinitev smučanja v vrhuncu poletja, ter uporabo nastanitvenih objektov, kot razširitev pred in po sezoni.

Lahko bi poboljšali ukvarjanje z dolgoročnimi, posledicami umikanja ledenika, ker se lahko zgodi da v 21. stoletju izgine celoten ledenik na Kitzsteinhornu.

Trženje snežnega doživetja namesto smučanja poleti, profesionalni menedžment okolja, še posebej pri ozelenjevanju in vzdrževanju proge, ter sodelovanje z nacioalnim parkom in raziskovalnimi ustanovami, katere bi morali še naprej posnemati, opravičujejo nagrado po mnenju Žirije.

B. Schnalstal (I)

Tudi proge ledenika Schnalstal pripadajo velikim ledeniškim smučarskim področjem. Smučišče se nahaja na višini od 2.000 do 3.250m. Tudi Schnalstal se lahko pohvali z integriranim sistemom menedžmenta okolja, katerega redno kontrolirajo zunanji strokovnjaki. Učinek EMAS-certifikacije lahko preko interneta preveri vsak zimski športnik. Dosežki, ki so povezani z okoljem, nego pokrajine in njene zaščite, so dojemljivo obdelani, ter odgovornosti jasno urejene. Program se letno posodablja. Ledeniško področje poskuša ledenik zaščititi z zbiranjem odpadne vode.

Iz vidika Žirije so prizadevanja v zvezi z prometom vredna poboljšave, ker so cestne povezave do Kurzrasa še vedno preobremenjene. Cilj bi moral biti preprečevanje prometa v času dopstov do občutljivih, visokih predelov smučišča. Inicijative v tej smeri so pozdravljene. Poleg tega Žirija spodbuja nadaljni razvoj v smeri obnovljive energije.

Glede razvoja iz vidika klimatskih sprememb, obstajajo koncepti in razmišljanja ampak ta- po oceni Žirije- ne gredo dovolj daleč. Eksplicitno se priporoča, da se odpove garancija letnega smučanja, ter se v zameno podaljša sezona (pomlad, jesen). Z ozirom na smučarje, občutljive na klimatske spremembe, bi bil to pomemben signal, katerega bi večina pozitivno sprejela kot znak prenovljenega odnosa do skrbi za klimatske spremembe. Na tak način bi uspeli, namesto celoletnega delovanja, pozornost preusmeriti na vzdrževanje. Tudi ta ledenik je že zelo prizadet zaradi taljenja, ter bo v naslednjih desetletjih mogoče opaziti znake razpadanja. Še naprej Žirija pričakuje usmerjeno integracijo mesta Kurzras in cest v celotni destinaciji Schnalstal.

Če povzamemo, lahko rečemo da tudi to področje spada, po mnenju Žirije, med zaslužene zmagovalce. Menadžment okolja s certifikatom, transparenten odnos z javnostjo in raznolike mere programa za zaščito okolja, upravičujejo to posebno odličje.

 

Nagrajenci AWARDEES 2009

we apologize for information in english only at the moment here..

Prize Ceremony, Evian March 09, Awardees Skilifte Lech (A) and Pelvoux/ Les Écrins (F)

After extensive discussion the jury decided not to select one prize winner, but to announce two second prizes, since the presented documents of both territories could not convince in all points. Nevertheless the jury wants to encourage the two enterprises to continue the on-going process towards a transparent and sustainable development.

Both enterprises have taken an active approach examining the potential area of conflict between “Ski-sports” and “Environment”. The award should encourage the skiing sector to proceed with the action of auditing and with a critical reflection on climate change and its consequences.

By awarding two second prizes the jury expresses their vision for further improvements in both areas.

The selection also shows that the size of the areas and their status within the Alpine winter destinations does not play a significant role for the election.

 

A second prize consisting of € 20.000,- each was awarded to

-          Pelvoux/ Les Écrins (France)

-          Skilifte Lech/ a. Arlberg (Austria)

 

Nagrajenci 2006

so bila tri „pilotna podjetja":

  • Adelboden (CH),
  • Schladming (A) in
  • Oberstdorf (D).

Podelitev nagrade je bila 9. novembra 2006, v okviru srečanja alske konference v Alpach-u (A) pod vodstvom avstrijskega ministra za okolje DI Josefa Prölla. Tedaj je nagrada »pro natura - pro ski« bila predstavljena širši javnosti.

S prvo podelitvjo nagrade se naj bi odlikovali pionirski dosežki ter inovativni pogum na področju varovanja okolja.

 

Aktuelles

eco audit in skiing areas - topical at the SAM Grenoble (21-23/04/2010)

see also: www.oitaf.org/

Kandidaten für den Audit-Award09 gesucht

mehr >
Unterlagen zum laufenden Bewerbungsverfahren hier >